Inreda köket – bra att tänka på

Att inreda ett kök kan vara en utmaning ibland. Det finns väldigt mycket att välja mellan och det gäller ju att skapa något som fungerar i sin helhet såväl som varje individuell del. Av denna anledning kommer här några användbara tips för köksinredningen.

Planlösningen

Nu kanske man inte har planen att göra om köket från grunden och dra om avlopp eller liknande. En viss kontroll över planlösningen är dock alltid möjlig. Här gäller det att titta på var man kommer att arbeta och hur mycket svängrum man behöver för att det inte ska skapa problem. Detta är något man absolut måste hålla i åtanke om man till exempel planerar att sätta in en köksö.

Materialen

I köket kommer man mest troligt använda kombinationer av trä och keramik. Skåpstommar, lådor och skåp är i de flesta fall av trä och kommer i en mängd olika variationer. Trä är också ett vanligt alternativ för bänkskivorna men här förekommer också andra material, som exempelvis marmor. Kakel är det vanligaste att pryda delar av väggen kring arbetsytorna, mycket på grund av att de är lätta att rengöra. Tittar man dessutom runt i butiker online kommer man snabbt se att de kan hittas i en mängd olika färger och stilar.

Belysningen

Belysningen är något man alltid bör lägga ned tid och energi på att få till rätt. Köket är i stort behov av välplacerad arbetsbelysning för att fungera som det ska. Dålig belysning i köket gör det svårare att göra allt som är involverat i matlagning och rengöring. Den klassiska belysningsmetoden är ju att sätta lysrör under de övre köksskåpen för att lysa upp köksbänken på ett bra sätt utan att blända, men det finns även andra metoder för ljussättning. Man kan bland annat hitta en bra artikel på DinByggare om just detta.