Ditt ansvar som konsument

Du som konsument har ett eget ansvar för att hjälpa till att bibehålla miljön och se till så att de företag som finns tvingas att erbjuda enbart schyssta och hållbara produkter och tjänster.

konsument

Som konsument har du ett eget och viktigt val när det kommer till vilka företag som du väljer att köpa produkter och tjänster utav. Vi konsumenter kan tydligt visa vår ståndpunkt i en rad olika frågor genom att helt enkelt välja bort de produkter och tjänster som vi inte riktigt anser håller måttet. Företagen som inte uppfyller de krav vi konsumenter tydligt visat att vi ställer, kan då välja att anpassa sig eller helt enkelt gå under. Ganska små handlingar som att vara noga med vilken typ av ägg vi handlar i affären, med hänsyn till hönsens välbefinnande, eller att städfirman vi anlitat använder sig av miljövänliga städmedel, som gör så liten inverkan på miljön som möjligt, är sådant som i slutändan kan komma att göra en betydlig skillnad på ett flertal punkter av miljöaspekt.

Företag som ser till att göra rätt för sig kan stolt klappa sig på bröstet och bör se till att klargöra för konsumenterna att de faktiskt bryr sig om miljön, för att underlätta ytterligare för de som vill göra medvetna och miljöbesparande val.

Tänk ungefär som oss

Här nedanför finner ni ett axplock på företag som vi själva känner att vi kan stå för. Listan är till för att på ett bra sätt ge er en fingervisning på ungefär vad det är vi letar efter när vi ska göra aktiva val inom olika sektorer, med miljön i fokus.

  • Städ – Städföretag visar gärna vad de gör för miljön. De väljer enbart städprodukter som bidrar till en hållbar omvärld och riktar sig både till privatpersoner och företag, vilket gör att de sannerligen känns som ett av de nya moderna städföretagen i vår nutid.
  • Bil – Biltillverkaren Tesla är bokstavligen kungen av elbilar. De måhända att de är dyrare än många konkurrenters, men de är samtidigt det företag som främst pushat utvecklingen i rätt riktning. Vi har länge behövt nya innovationer som möjliggör att vi tids nog ska kunna övergå helt och hållet från fossila bränslen och där har Tesla varit minst sagt givande.
  • Elektronik – Om man jämför elektronikföretagen åt så gör HP ett bra jobb att hålla sig grön. Enligt en lista som Greenpeace satt samman ligger HP i topp och de är bland annat bäst på att minska koldioxidutsläppen både för sig själv men även för deras underleverantörer.