Källvatten

Det råder en stor debatt om hur hälsosamt källvatten verkligen är och hur det står sig jämfört med vanligt kranvatten. Vilket vatten brukar du dricka om du köper det i butiken? Frågan är en smaksak och det finns gott om alternativ.

KällvattenEtt bra källvatten ska innehålla mineralsalter i naturlig form och ha ett ursprung från en grundvattenbehållare. Det finns grundläggande skillnader mellan mineralvatten och källvatten. Med källvatten får inte kolsyra läggas till och något tillsatsmedel får inte finnas med.

Sveriges första hälsobrunn öppnades i Medevi 1678, en brunnsrörelse med fäste i de Sydsverige. Detta källvatten har historiskt sett inte bara använts till att dricka. Under 1800-talet ägde varje stad en hälsobrunn och det blev då vanligare att vattnet användes till att bad och rengöring. Denna form av ”kurering” ansågs som mer hälsosam än kranvattnet. Under tidigt 1700-tal byggdes bland annat vattenjättarna Ramlösa och Loka upp sina hälsobrunnar i Sverige.

Några studier säger att:

  • Bonaqua ett populärt val bland kolsyrat källvatten. Petflaskan är fylld med höga doser av kalcium och enligt tandläkare så är det betydligt mer hälosamt att dricka detta vatten än Ramlösas mineralvatten.
  • Ramlösa innehåller stora mängder fluorid, vilket kan ge tandskador hos barn.
  • Loka är ett lätt kolsyrat källvatten som är rikligt med mineraler men med aningen för hög salthalt.
  • Eden Springs källvatten är ett annat alternativ med låg salt och flouridhalt. De flesta kan nog välja en flaska Eden Springs som håller måtten i denna studie.