Stambyte eller inte?

I äldre hus och fastigheter kan stammarna börja krångla. Den första indikationen brukar vara dålig avrinning. De kan också klucka i vasken eftersom avlagringar från fett, hud och hår blivit så tjockt att rören blivit mindre. Frågan är om man ska göra stambyte eller inte?

old pipes_51476680

Med stambyte måste in i huset och riva ut de gamla rören och sätta dit nya. Det är en rejäl renovering som tar tid och som kan pausa det vardagliga livet i hemmet. Bor man i lägenhet är det så klart hyresvärden eller bostadsföreningen som tar beslutet om stambyte och under tiden kan man ha rätt till temporärt boende eller reducerad hyra.

Stambyten handlar oftast om avloppsrören men det kan även handla om vattenledningarna vilket gör att man måste stänga av vattnet tills jobbet är klart. Man kan göra stambyten själv men det är lite riskabelt eftersom råkar man göra minsta hål i tätskiktet, måste hela tätskiktet göras om och det betyder att all inredning måste bort och man måste komma undan kaklet och golvet för att fixa detta i köket och badrummet.

Börjar stammarna bli dåliga kan man dock få ut några år till ur dem. Swoosh, som finns i princip över hela vårt avlånga land, har en produkt där de spolar rent systemet från slagg och fett. Sedan gör de en så kallad ”relining” där de för in nya rör i de gamla för att slippa riva ut de äldre rören. Det passar bäst för rör som inte är totalförstörda.

Har man mindre problem med rören såsom en liten läcka eller början till rost kan man även lägga in en beläggning inne i rören som täpper för mindre läckor och hindrar avlagringar från att byggas upp i de gamla rören.