Dricksvattnet i Sverige

I jämförelse med många andra länder i världen har vi här i Sverige lyckligtvis ett väldigt bra dricksvatten. I många andra områden är man tvungen att använda förorenade sjöar och grundvatten för att släcka törsten, medan Sverige har tillgång till ett stort antal sjöar och grundvatten som ger ett utmärkt dricksvatten. Är du på resa i länder där vattnet inte håller lika hög standard är det oftast smart att köpa det vatten du dricker på flaska, eftersom vi svenskar är inte vana vid den bakterieflora som finns i vattnet.

DricksvattenSveriges kommuner är ofta duktiga på att rena vattnet så att det blir så fritt från smuts och bakterier som möjligt. Det har dock förekommit tillfällen då dricksvattnet har blivit förorenat och parasiten Cryptosporidium är något som har påverkat ett flertal svenskar genom åren. För att undvika dessa otrevligheter bör du vara uppmärksam på om ditt vattnet ändras på något sätt. Om du till exempel upplever att dricksvattnet smakar konstigt eller om du har andra problem med det kan det vara en bra idé att skicka iväg vattnet på en analys hos ett vattenreningsföretag. Denna analys är helt kostnadsfri och gör att du kan känna dig helt säker när du dricker ditt vatten.

Med hjälp av en analys av vattnet kan man komma fram till bland annat vilket pH-värde som vattnet har, hur mycket järn det innehåller och vilken hårdhet det har. Vatten har naturligt olika värden, beroende på var det hämtas ifrån. Med hjälp av vattenfilter kan man enkelt minska en del av till exempel järn- och kalkhalten, vilket gör att vattnet smakar ännu godare. Detta är något som det kan vara värt att investera i eftersom vatten ju är den absolut viktigaste drycken i våra liv.