Säkerhetsåtgärder i gamla hus

Det finns en viss charm i äldre hus som lockar många. Historian som finns i väggarna, den unika miljön som formats av årtionden och jakten efter originalutseendet. Men äldre hus är byggda innan vi blev mer varsel om säkerhet och skapade striktare lagar för husbyggen. Om du äger ett äldre hus finns det några saker att se över.

Avstånd i kök

Gamla kök är högst opraktiska. De är inte byggda med effektivitet i åtanke. De här sakerna ska du tänka på när du renoverar köket:

  • Dagens standardhöjd på bänkstommar är 90 centimeter medan dåtidens kök brukar vara mellan 80-85 centimeter vilket är döden för ryggen om du står länge vid bänken.
  • I ett parallellkök eller kök med köksö ska det finnas 120 centimeter mellan skåpen. Det går att stå framför en dörr och öppna den samt att en rullstolsbunden kan ta sig runt i köket. Är det ännu längre emellan kan det bli svårarbetat eftersom du inte når från en bänk till den andra.
  • Om du har spisen långt borta från diskhon borde du ha ytterligare en utslagsvask eller diskho vid spisen. Du vill inte gå med kokande pastavatten genom hela köket för att tömma det i hon.

Trappan

Trappen i äldre hus brukar vara samma mått som vi eftersträvar idag. Det finns en formel för hur djupa och höga steg det ska vara för att trappen ska vara bekväm att gå i. Men det finns fler saker att tänka på.

  • På övervåningen finns oftast ett räcke eller mindre vägg vid avsatsen. I äldre hus är denna skrämmande låg och skyddar inte mycket mer än mindre husdjur och barn. Skaffa snygga räcken i rätt höjd så kommer ni alla känna er säkra.
  • I torp och före detta sommarstugor kan trappen vara onödigt brant för att spara utrymme. Fundera på att ta bort en brant trapp och byta ut den mot en nedfällbar eller en spiraltrapp. Branta trappor går bra att gå uppför men läskigare och svårare att gå nedför.