Att se över avloppet

Avloppet är en av de mer jobbiga delarna av huset att få problem med. Det är bara en liten del av rören som man har direkt tillgång till under handfat och liknande, och om något sker längre in i systemet är det inte alltid lätt att fixa.

Är det något som inte verkar stå rätt till bör man alltid börja med att titta i vattenlåset. När det uppstår stopp är det ofta här boven finns, vilket ju är varför vi sätter vattenlåsen så vi kan ta oss en titt i dem utan att behöva riva upp golvet. Plocka lös vattenlåset och kontrollera så inget ligger och täpper till detta. Rengör oavsett vad som finns där. Det är lika bra att göra då ni plocka lös det.

Men om vattenlåset inte håller problemet inom sig är det dags att börja ta till andra metoder. Finns det inte riktigt några tydliga indikationer på var ett problem kan sitta kan man alltid betala för en besiktning av system med hjälp av en speciell kamera. I de flesta bostäder utför man detta med hjälp av fiberoptik. Om det finns något otrevliga överraskningar där nere kommer nog en sådan besiktning att ge resultat.

Ibland kan dock problemet vara uppenbart, men exakt var det sitter kan vara den svåra delen. Detta är fallet då man har ett trasigt rör någonstans och man får en vattenläcka. Problemet med detta är ju att där man först märker att man har en läcka behöver inte vara platsen där röret faktiskt har brustit. Det kan vara så att det bara var den svagaste delen av strukturen och vattnet trängde igenom där före någon annanstans.

Vattenskador kan vara mycket omfattade om det tar ett tag att upptäcka. Som tur är kan man få ersättning från försäkringen sin. Exakt vad man kan få ersättning för beror så klart på vilken typ av försäkring man har. Kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller och hur mycket som din försäkring kan täcka.

Problem med avloppet kan ofta vara överrumplande, men så länge man vet hur man bör gå till väga kan man ofta minimera kostnaden och reparationerna. Regelbunden kontroll och rengöring av avloppet kommer att bättra chanserna att inget händer. Se till att inte spola ner fett och annat som kan stoppa upp i avloppet. Rester från en stekpanna exempelvis är bättre att torka ur och slänga i hushållssoporna.