Vattenkvalitet
Kvaliteten på vattnet varierar väldigt mycket världen över. Sveriges dricksvatten håller för det mesta en väldigt hög standard och smakar gott och uppfriskande.
I många länder går kranvattnet tyvärr inte alls att dricka, och på en del platser är det drickbart men kan ändå smaka dåligt. I Sverige finns många kriterier för gott dricksvatten, Livsmedelsverket har information kring detta på sin webbsida.
Hårda regler för dricksvattnet i Sverige – men inte i vissa andra länder
De stränga reglementen är inte bara till för att vattnet ska vara säkert att dricka, utan även för att det inte ska påverka ledningarna, och för att tvätten inte ska bli missfärgad när man tvättar. Sådana saker tar man lätt för givet om det alltid fungerat som det ska tidigare. Om vattnet plötsligt är avstängt, läcker, eller är dåligt av någon orsak, så märker man hur lyckligt lottade vi är i Sverige, att ha kvalitetsvatten genom bra ledningar direkt till kranen i vanliga fall. Läs gärna mer om det svenska dricksvattnet här.
Vi använder vatten till (nästan) allt
Rent och fräscht vatten är också ett krav för att kunna laga mat, både hemma och i fabriker.
I hemmet används vattnet bland annat till att skölja frukt och grönt, koka pasta, späda ut såser och såklart till att dricka.
I fabriker går det åt stora mängder vatten för att producera livsmedel och det är såklart nödvändigt att bra vatten används till detta.
Förutom matlagning så används kranvattnet till att duscha, bada och tvätta sig. Även där är det en förutsättning att vattnet är rent och fritt från bakterier.
Tänk efter hur underbart det faktiskt är att ha så obegränsad och enkel tillgång till bra kvalitetsvatten. Uppskatta det goda, friska vattnet i som kommer ifrån kranen!