Vattenförbrukning i hemmet

Vi svenskar har länge varit bortskämda med nästan obegränsad tillgång till vatten, dessutom till en kostnad som länge var närmast gratis. Men det här börjar förändras. Både företag och privatpersoner inser att vattnet är en tillgång vi måste vara rädd om – att sedan priset på vatten har höjts ökar också motivationen att dra ner på vattenkonsumtionen.

liv_boeree_waterfall

Städning

Tänker du på vattenförbrukningen när du städar? Många av oss rengör fortfarande trasor, borstar och andra redskap under rinnande vatten och låter kranar rinna medan vi hämtar det där vi glömde i ett annat rum. Städbolagen har insett hur mycket vatten som slösas bort.

Disk

Disk under rinnande kran vet vi alla att det drar upp förbrukningen. Ett enkelt sätt att få ner den kostnaden är självfallet att skölja i bunke, men även att byta till snålspolande kranar. Om du dessutom diskar medan maten blir klar så hinner inte maten torka fast, vilket gör disken både snabbare och mindre vattenförbrukande.

Badrum

Duscha kort, det sparar både varmt och kallt vatten. Byt ut både kranar och duschmunstycken mot snålspolande.

Det mesta vattnet förbrukas utanför hemmet

Vi kan spara betydande mängder vatten genom olika åtgärder hemma och göra en god insats både för miljön och plånboken. Ändå är det enligt WWF genom våra konsumtionsvanor de överlägset största vattenbesparingarna kan göras:

  • en kopp kaffe kräver 140 liter vatten för att framställas
  • ett par jeans kan kräva ca 10 000 liter vatten att tillverka
  • en hamburgare kräver totalt ca 2400 liter vatten

Det finns alltså en hel del saker som vi alla kan göra för att spara på vårt vatten – och dessutom tjäna pengar.