Stopp i avloppet – alltid lika irriterande

Vi misstänker att de flesta utav er någon gång drabbats av stop i avloppet och detta är alltid lika irriterande! Många gånger så kan man åtgärda problemet på egen hand, men ibland så krävs även professionell hjälp för att få bukt med problemet.

stopp i avloppet

Det är långt ifrån ovanligt att det då och då kan bli stopp i avloppet, helst om man lever i en bostad där avlopp och rör inte är av optimala sett till dagens standard. Familjer där flertalet individer har långt hår, är även det en stor bidragande orsak till många avloppsstopp, då längre hårstrån tenderar att enklare klumpa ihop sig med annan smuts, som fett och hudavlagringar och tillsammans bilda blockader i avloppsrören.

Rensa själv

Vissa stopp i avloppet är det fullt möjligt att åtgärda helt på egen hand. Det kan röra sig om så pass enkla saker som att använda sig av en vaskrensare för att få en propp att lossna, eller att man kräver med något tillhygge där man kommer åt i mynningen till avloppet. Du kan exempelvis använda dig av en tandborste, även om dess huvudsakliga ändamål är ett helt annat. Man ska dock vara väldigt försiktig med hur man går tillväga när man rengör sitt eget avlopp. Vissa medel bör inte användas eftersom de inte är skonsamma för miljön och andra för att det helt enkelt kan förstöra de ledningar som transporterar bort avloppsvattnet, och om dessa går sönder så kan det bli en allt annat än billig historia för dig som orsakat detta.

Anlita hjälp

Ibland uppstår stopp i avloppet som du dock inte mäktar med på egen hand. Oftast handlar det om stopp som sitter längre ner i avloppskedjan och som du inte kan få bukt med genom att använda dig av din egen vaskrensare. I dessa fall gäller det att antingen kontakta din hyresvärd så att denna får se till att styra upp det hela, eller att själv kontakta professionell hjälp, om det är så att du äger din fastighet privat. När du anlitar professionell hjälp av denna sort så kan detta dessutom leda till att risken för ytterligare stopp minskar, då professionella yrkesmän kan få bort sådant som annars kan sitta kvar i ledningarna, om du själv åtgärdar problemet.