Trädgårdsdamm

Även om sommaren är förbi så betyder det inte att man måste sluta påta i trädgården. Ända fram tills första snöfallet kan man njuta av sin trädgård och fortsätta skapa ett eget paradis. En vacker detalj som vi tänkte tala om idag är trädgårdsdammar.

För mer detaljerad information om hur man bygger en damm hänvisar vi till den här sidan.

Välja plats

Planera noga ut vart du vill ha dammen. Man ska helst kunna se den från uteplatsen eller från något fönster. Även om det är mysigt om den står under ett träd, undvik det. När löven faller får du stå och fiska upp högar med blöta löv och det skymmer ofta solen. Tänker man odla runtom och i dammen så ska den helst stå på en plats där den får 5-8 timmar solljus per dag.

Välj vad den ska användas till

Vill du locka till dig fåglar och smådjur så måste vatten ha en bra kvalité och ha en stabil miljö. Då borde den inte vara mindre än 6 kvadratmeter. Vill man odla näckrosor och liknande måste den vara åtminstone 50 cm djup. Vill du göra det väldigt avancerat och ha fiskar i dammen måste den vara ännu djupare och hellre en lite större storlek så de har utrymme. Bestäm dig och håll dig till det för att beroende på storlek och funktion på dammen så behöver man en viss sorts pump. Fundera också på om du vill ha en fontän eller något slags vattenfall.

Dekorera dammen

Man behöver inte bara ha näckrosor och vatten för att det ska bli en vacker damm. Det går också att lägga andra saker i den som utsmyckning. Ett alternativ är en pump som fungerar som dekoration. Här är några exemplen på grodor som sprutar vatten. Man kan också lägga i värmeljus som väcker dammen till liv med ljus. Vill du ha lite grönt i dammen kan du titta in på TV4:as hemsida och få tips av experten Tina Ahlin. Hon berättar vilka växter som trivs vått och hur de ska planteras.